Close

Results 1 to 19 of 19
  1. #1
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    28
    Rep Points
    26.2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Rep Power
    0


    1 out of 1 members liked this post. Reputation: Yes | No

    I think I killed my car.

    Hi All,
    I recently bought a 2008 535i with just under 50k miles on it. Great maintenance record and in great shape. I installed a used Procede Rev3. I didn't get the 6 SES light flashes that would indicate the unit being VIN locked. I know I connected everything correctly. Problem is it cranks and wont start. I also got a 10715 code on the laptop software. I'm afraid in my haste and excitement to install this, I forgot to disconnect the battery and exhaust solenoid. To say that I feel quite dumb is a huge understatement. Please tell me I didn't fry my DME or anything else. After that I tried installing different MAPS with no success. Finally, I removed the whole unit buttoned everything back up and I'm still cranking not starting. Please help.

    Thanks!

  2. #2
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Clarksville, TN
    Posts
    3,854
    Rep Points
    2,407.7
    Mentioned
    44 Post(s)
    Rep Power
    25


    Reputation: Yes | No
    i highly doubt you did any kind of permanent damage. Your car was running fine before the install. If you forgot to disconnect the battery just disconnect it now and leave it disconnected for 30 minutes. Ensure you put all of the ECU connectors back into the correct place. I don't know anything about the procede but i know that the JB4 requires you to intercept an orange wire on a green connector in the ECU box in order to power the JB4. there are two orange wires on that connector. the other is the ignition wire. if you used the wrong wire or that one is disconnected, your car will not start. just go over the exact steps you took to install the procede and make sure everything is the way it was before you installed it. reconnect your battery and try to start the car again.
    2011 335is DCT, JB4 + MHD BEF, stage 2 LPFP, e50 + 50/50 meth, FBO, MT ET Streets when needed


  3. #3
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Valley Stream NY
    Posts
    3,300
    Rep Points
    2,757.1
    Mentioned
    85 Post(s)
    Rep Power
    28


    Reputation: Yes | No
    Click here to enlarge Originally Posted by bigdnno98 Click here to enlarge
    i highly doubt you did any kind of permanent damage. Your car was running fine before the install. If you forgot to disconnect the battery just disconnect it now and leave it disconnected for 30 minutes. Ensure you put all of the ECU connectors back into the correct place. I don't know anything about the procede but i know that the JB4 requires you to intercept an orange wire on a green connector in the ECU box in order to power the JB4. there are two orange wires on that connector. the other is the ignition wire. if you used the wrong wire or that one is disconnected, your car will not start. just go over the exact steps you took to install the procede and make sure everything is the way it was before you installed it. reconnect your battery and try to start the car again.

    What he said...something is not connected properly, double check all your wiring...its kinda easy to mess it up or put the connectors in backwards..

  4. #4
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Baltimore, MD
    Posts
    747
    Rep Points
    698.9
    Mentioned
    3 Post(s)
    Rep Power
    7


    Reputation: Yes | No
    I had this exact issue when I had my 535i...it was operator/installer error. Luckily for me, Terry was there really quickly to walk me through the install and when I sent him pics, he immediately told me what was wrong. Just make sure that the ECU connections are right. It's easy to swap the 2 little connectors that go in the big and little sliders. If I were you, I would take the ECU connectors off again, and take a good look at them. I forgot what they look like now but the little connections have subtle differences that once you see you will notice every time after. Just take a deep breath, and tackle it with a clear and level head, and just take it step by step. I freaked out when this happened to me! Haha, I know that feeling, man. But after I re-installed it, my car ran PERFECTLY, and I love EVERY bit of it. Click here to enlarge Hope you get this sorted and enjoy that 5er...the N54 is one beast of a car! Click here to enlarge
    BimmerBoost's Resident n00b...Click here to enlarge

    Titanium Silver 2003 335 Ci || Premium Package || Sport Package || SOLD
    Sapphire Metallic Black 2008 535i || Custom Mandrel Bend Borla Exhaust || BMS Spacers || CMS Pro Meth Kit || JB4 || BMS DCI || SOLD
    Alpine White 2012 C63 Coupe || AMG Development Package || Multimedia Package || Lighting Package || LEASE ENDED
    Alpine White 2015 M3 || Driver Assistance Plus || Executive Package || Lighting Package || M Double-clutch and Adaptive M Suspension ||

    Click here to enlarge

  5. #5
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Stockholm
    Posts
    1,527
    Rep Points
    1,177.6
    Mentioned
    61 Post(s)
    Rep Power
    12


    Reputation: Yes | No
    did you make sure when buying it was NOT VIN locked? And yes you messed up the installation.
    07 335i AT - MOTIV 750 - MHD BMS E85 - BMS PI - JB4G5 - Okada Coils - NGK 5992 Plugs - Helix IC - Stett CP - Custom midpipes with 100 HJS Cats - Bastuck Quad - PSS10 - QUAIFE LSD - BMS OCC - Forge DVs - AR OC - ALCON BBK - M3 Chassi - Dinan CP - Velocity M rear Toe arms - Advan RZ-DF - LUX H8 - Level 10 AT upgrade
    Click here to enlarge

  6. #6
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Jersey City
    Posts
    3,857
    Rep Points
    3,642.6
    Mentioned
    74 Post(s)
    Rep Power
    37


    Reputation: Yes | No
    Like everyone said, go over the install again, I did the same thing and did something wrongon the ignition wire step, re-do everything and if you still have a issue, call Vishnu support.
    Click here to enlarge
    ESS 6XX kit

  7. #7
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    132
    Rep Points
    211.7
    Mentioned
    2 Post(s)
    Rep Power
    3


    1 out of 1 members liked this post. Reputation: Yes | No
    If its not starting even after uninstalling check the green power connector. Almost guarantee you forgot to reconnect it or put it in the wrong spot.

  8. #8
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    28
    Rep Points
    26.2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Rep Power
    0



    4 out of 4 members liked this post. Reputation: Yes | No
    Wow! This forum rocks. In short, I did put the power connection on the wrong wire for the green connector. Everything else was fine. The 535i's ECM is flipped around compared to the 335i on the install video so I messed it up...twice Click here to enlarge It's all fine now except for the fact that it is indeed VIN locked. No worries...I was actually half expecting that and had talked to Robert about it before I got the unit. Thanks for all the suggestions. I'm pretty new at this forum but have been a part of many others before. This place is simply awesome!

  9. #9
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Stockholm
    Posts
    1,527
    Rep Points
    1,177.6
    Mentioned
    61 Post(s)
    Rep Power
    12


    Reputation: Yes | No
    Click here to enlarge Originally Posted by 88irocvert Click here to enlarge
    Wow! This forum rocks. In short, I did put the power connection on the wrong wire for the green connector. Everything else was fine. The 535i's ECM is flipped around compared to the 335i on the install video so I messed it up...twice Click here to enlarge It's all fine now except for the fact that it is indeed VIN locked. No worries...I was actually half expecting that and had talked to Robert about it before I got the unit. Thanks for all the suggestions. I'm pretty new at this forum but have been a part of many others before. This place is simply awesome!
    so now you have to uninstall it again and ship it to vishnu i guess....
    07 335i AT - MOTIV 750 - MHD BMS E85 - BMS PI - JB4G5 - Okada Coils - NGK 5992 Plugs - Helix IC - Stett CP - Custom midpipes with 100 HJS Cats - Bastuck Quad - PSS10 - QUAIFE LSD - BMS OCC - Forge DVs - AR OC - ALCON BBK - M3 Chassi - Dinan CP - Velocity M rear Toe arms - Advan RZ-DF - LUX H8 - Level 10 AT upgrade
    Click here to enlarge

  10. #10
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Jersey City
    Posts
    3,857
    Rep Points
    3,642.6
    Mentioned
    74 Post(s)
    Rep Power
    37


    Reputation: Yes | No
    Glad you figured it out op, that sucks it's vin locked..... Pretty annoying that the procede has that feature.
    Click here to enlarge
    ESS 6XX kit

  11. #11
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Jerzee
    Posts
    2,306
    Mentioned
    82 Post(s)
    Rep Power
    0


    Reputation: Yes | No
    Stick to the basics here... Everyone points to retracing the procedure from scratch and see what happens. Worst case scenario you may need to see a dealer.
    We stay swingin...
    Click here to enlarge

  12. #12
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Stockholm
    Posts
    1,527
    Rep Points
    1,177.6
    Mentioned
    61 Post(s)
    Rep Power
    12


    Reputation: Yes | No
    Click here to enlarge Originally Posted by Sledgehammer Click here to enlarge
    Stick to the basics here... Everyone points to retracing the procedure from scratch and see what happens. Worst case scenario you may need to see a dealer.
    Lol nice pic you got there :-)
    07 335i AT - MOTIV 750 - MHD BMS E85 - BMS PI - JB4G5 - Okada Coils - NGK 5992 Plugs - Helix IC - Stett CP - Custom midpipes with 100 HJS Cats - Bastuck Quad - PSS10 - QUAIFE LSD - BMS OCC - Forge DVs - AR OC - ALCON BBK - M3 Chassi - Dinan CP - Velocity M rear Toe arms - Advan RZ-DF - LUX H8 - Level 10 AT upgrade
    Click here to enlarge

  13. #13
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Jerzee
    Posts
    2,306
    Mentioned
    82 Post(s)
    Rep Power
    0


    Reputation: Yes | No
    Click here to enlarge Originally Posted by enrita Click here to enlarge
    Lol nice pic you got there :-)
    She kinda sticks with ya dont she...
    We stay swingin...
    Click here to enlarge

  14. #14
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Stockholm
    Posts
    1,527
    Rep Points
    1,177.6
    Mentioned
    61 Post(s)
    Rep Power
    12


    1 out of 1 members liked this post. Reputation: Yes | No
    Click here to enlarge Originally Posted by bobS Click here to enlarge
    Glad you figured it out op, that sucks it's vin locked..... Pretty annoying that the procede has that feature.
    That vin locking is so f. Up , cant believe people are not pushing to get vishnu remove it.... Just that makes the procede a $#@!ty product hard to resell...
    07 335i AT - MOTIV 750 - MHD BMS E85 - BMS PI - JB4G5 - Okada Coils - NGK 5992 Plugs - Helix IC - Stett CP - Custom midpipes with 100 HJS Cats - Bastuck Quad - PSS10 - QUAIFE LSD - BMS OCC - Forge DVs - AR OC - ALCON BBK - M3 Chassi - Dinan CP - Velocity M rear Toe arms - Advan RZ-DF - LUX H8 - Level 10 AT upgrade
    Click here to enlarge

  15. #15
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    1,177
    Rep Points
    801.6
    Mentioned
    14 Post(s)
    Rep Power
    9


    Reputation: Yes | No
    Glad you figured it out. Sorry to hear you are getting raped by Vishnu. Not surprised though.

  16. #16
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    132
    Rep Points
    211.7
    Mentioned
    2 Post(s)
    Rep Power
    3


    Reputation: Yes | No
    I thought vishnu got rid of vin locking?

  17. #17
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Clarksville, TN
    Posts
    3,854
    Rep Points
    2,407.7
    Mentioned
    44 Post(s)
    Rep Power
    25


    Reputation: Yes | No
    They did get rid of it on all new purchase proceeds. All the used v5s all vin lock though
    2011 335is DCT, JB4 + MHD BEF, stage 2 LPFP, e50 + 50/50 meth, FBO, MT ET Streets when needed


  18. #18
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    SoCal
    Posts
    117,699
    Rep Points
    31,533.4
    Mentioned
    2064 Post(s)
    Rep Power
    316


    Reputation: Yes | No
    Click here to enlarge Originally Posted by bigdnno98 Click here to enlarge
    They did get rid of it on all new purchase proceeds. All the used v5s all vin lock though
    Classy.

  19. #19
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    961
    Rep Points
    1,141.3
    Mentioned
    45 Post(s)
    Rep Power
    12


    Reputation: Yes | No
    Man those bombs can suffocate you if your not careful!

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •